fbpx

Ínhüvelygyulladás – Típusok és megoldások

A képen egy irodai környezetben ülő nő látható, aki fájdalmas arckifejezéssel nézi a csuklóját. A jellegzetes fájdalom és a csukló érzékenysége utalhat az ínhüvelygyulladásra, ami gyakran fordul elő azoknál, akik hosszú órákat töltenek számítógép használattal. Az otthoni kezelések, mint például a hideg borogatás vagy a gyulladáscsökkentő kenőcsök alkalmazása, szintén enyhíthetik a tüneteket.

Bejegyzés megosztása

Elképzelhető-e, hogy egy olyan ártalmatlannak tűnő mozgás, mint egy egyszerű egérkattintás vagy egy hang megszólaltatása a gitáron, a mindennapok kínjává váljon? Az ínhüvely gyulladása nem válogat: sportolót és irodai dolgozót, fiatalokat és időseket egyaránt megtámad. Ez a fájdalmas állapot, mely az ínhüvelyek gyulladásával jár, már-már népbetegségnek számít, napjainkban számos embert érint. Kéz- és csuklófájdalom, duzzanat, a mozgás korlátozottsága – csak néhány a tünetek közül, melyek az ínhüvelygyulladást jelezhetik.

Mi tehát a megoldás? A válasz egyértelmű: megelőzés, tudatos odafigyelés és hatékony kezelés. A következő sorokban nemcsak a betegség arculatát ismerhetjük meg részletesebben, hanem azt is megtudhatjuk, hogyan állíthatjuk meg a fájdalmat, még mielőtt a mindennapjaink felett átvenné az irányítást.

Mi az az ínhüvelygyulladás?

Az ínhüvelygyulladás, orvosi nevén tenosynovitis, egy gyulladásos állapot, amely az inakat borító ínhüvelyeket érinti. Az inak az izmokat és a csontokat összekötő rostos szövetek, melyek lehetővé teszik a mozdulatok végrehajtását. Az ínhüvelyek pedig vékony, csúszós hártyák, amelyek célja az inak mozgás közbeni könnyű csúszásának biztosítása. Amikor ezek a hüvelyek begyulladnak, az inak mozgása fájdalmassá és nehézzé válhat, ami duzzanatot és mozgáskorlátozottságot is okozhat.

A csuklóban és a lábfejben gyakran előforduló ínhüvelygyulladás különösen fontos, mivel ezek a testrészek rendkívül sok mozgást végeznek a mindennapi élet során. Az ínhüvelygyulladás csukló környékén általában az ismétlődő, egyenletes mozgások miatt alakul ki, mint például gépelés vagy finom kézimunka, mely hosszantartó megterhelést jelent az inaknak. A lábfej ínhüvelygyulladása pedig leginkább azoknál figyelhető meg, akik hosszú ideig állnak vagy rendszeresen végeznek intenzív lábmunkát igénylő tevékenységeket, mint a futás vagy egyéb sportok.

Mindkét esetben a korai diagnózis és az adekvát kezelés kulcsfontosságú, mivel az elhanyagolt ínhüvelygyulladás súlyosbodhat, és tartós károsodást okozhat az érintett ízületekben és inakban. Attól függően, hogy mennyire súlyos az állapot a kezelés általában pihentetést, gyulladáscsökkentő gyógyszereket, fizioterápiát és esetleges műtéti beavatkozásokat foglal magában.

A kép egy otthoni környezetben ábrázolja az inhuvely gyulladas lábfeji kezelését. Egy személy finoman masszírozza a lábfejét, ami segíthet a gyulladás és a fájdalom csökkentésében. Ez a módszer, valamint a rendszeres pihenés és a gyulladáscsökkentők használata, az ínhüvelygyulladás kezelésének alappillérei lehetnek. A képen látható, hogy az önellátás fontos része lehet az ínhüvelygyulladás kezelésének, különösen a korai tünetek észlelésekor. Az otthoni kezelési stratégiák az orvosi diagnózist és terápiát kiegészítve segíthetnek a gyorsabb felépülésben.

A leggyakoribb típusok

Az ínhüvelygyulladás nem egyformán érinti az emberi testet; számos megjelenési formája van, attól függően, hogy melyik inak hüvelyét érinti a gyulladás. Két kiemelkedően gyakori típusa a csukló és a lábfej ínhüvelygyulladása, melyek különféle kihívásokat jelenthetnek mind a diagnózis, mind a kezelés szempontjából.

A csukló ínhüvelygyulladásával, ami különösen azoknál fordul elő, akik ismétlődő kézmozdulatokat végeznek. A csukló inai különösen hajlamosak a gyulladásra, mivel nagyfokú terhelésnek vannak kitéve, legyen szó akár sporttevékenységről, akár egyszerű napi munkavégzésről. Az ínhüvelygyulladás csukló környékén okozhatja a legnagyobb fennakadást a mindennapi teendőkben, hiszen a kezünkkel végzett legtöbb tevékenységet befolyásolja.

A lábfej ínhüvelygyulladása kevésbé ismert, de ugyanolyan fájdalmas és korlátozó lehet. Gondoljunk csak azokra, akik nap mint nap hosszú órákat töltnek lábukon, vagy rendszeresen vesznek részt futásban, túrázásban, amelyek különösen igénybe veszik a láb ízületeit és inait. A lábfej ínhüvelygyulladása különösen jellemző lehet futók és túrázók körében, valamint azoknál, akik gyakran viselnek szoros, nem megfelelően illeszkedő cipőket.

A képen egy orvos látható kék gumikesztyűben, aki egy páciens vörösen elszíneződött és duzzadt csuklóját vizsgálja, ami az ínhüvelygyulladásra utaló jelenségek. A kép hangsúlyozza az orvosi szakértelem szerepét az ínhüvelygyulladás kezelésében és a korai felismerés jelentőségét a hosszú távú komplikációk elkerülése érdekében.

Tünetek és diagnózis

Az ínhüvelygyulladás tünetei olyan jelzések, melyek figyelmeztetnek: testünk valahol nem működik megfelelően. A tünetek felismerése és a helyes diagnózis alapvető lépések az ínhüvelygyulladás kezelésének. De milyen jelekre kell figyelnünk?

Az első és leggyakoribb jel az érintett területen jelentkező fájdalom, amely mozgatáskor fokozódhat. A gyulladás által érintett területen duzzanat is megfigyelhető, amit gyakran kísér a bőr melegedése és vörössége. Az ínhüvelygyulladás tünetei között szerepelhet a kéz vagy a láb egyes részeinek mozgásképességének csökkenése, az erőnlét gyengülése, vagy akár az inak “ropogása” is, ami az inak hüvelyében felgyülemlett folyadékmozgás következménye lehet.

A helyes diagnózis elengedhetetlen az ínhüvelygyulladás kezelésének megkezdéséhez. Egy tapasztalt orvos általában a tünetek alapján azonosítja az ínhüvelygyulladást, de szükség esetén ultrahangos vizsgálat is történhet az ínhüvely állapotának megítélésére. Fontos megjegyezni, hogy az ínhüvelygyulladás tünetei hasonlíthatnak más betegségek jeleire, ezért a pontos diagnózis érdekében kizárólag szakképzett egészségügyi szakember végezheti a vizsgálatot és állapíthatja meg a megfelelő kezelést.

Ezért ha az ínhüvelygyulladás tüneteit észleljük magunkon, ne habozzunk szakemberhez fordulni. A korai felismerés kulcsfontosságú az ínhüvelygyulladás hatékony kezelése és a további szövődmények elkerülése szempontjából. Ne várjuk meg, amíg a kellemetlen tünetek elviselhetetlenné válnak. A gyors és hatékony beavatkozás lehet a megoldás az ínhüvelygyulladás okozta fájdalom és korlátozottság ellen.

A képen egy duzzadt, piros csukló látható, ami jellemző tünete lehet az ínhüvelygyulladásnak. A kép az inhuvely gyulladas kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet, legyen szó orvosi ellátásról vagy házilag alkalmazható módszerekről. Az inhuvely gyulladas a csuklón kívül a lábfejen is előfordulhat, ami különösen a sportolók és a fizikai munkát végzők körében gyakori probléma.

Okok és kockázati tényezők

Az ínhüvelygyulladás mögött meghúzódó okok sokfélék lehetnek, de a közös nevező mindig a túlterhelés. Legyen szó monoton, ismétlődő munkáról, vagy egy hirtelen, nem megszokott tevékenységről, amely extrém terhet ró az inakra, az ínhüvelygyulladás csukló részen gyakran visszatér. A csukló ínhüvelygyulladását előidézheti a folyamatos gépelés, nehéz tárgyak emelése, vagy akár sportolás soran a gyors és erőteljes mozdulatok.

Ami a lábfejet illeti, a lábfej ínhüvelygyulladását leginkább azoknál figyelhetjük meg, akik sokat állnak a munkájuk során, vagy akiknél rendszeres és intenzív a láb terhelése. Itt elsősorban az elhanyagolt lábápolás, a nem megfelelő méretű vagy kialakítású lábbelik viselése említhető meg, valamint azok a sportok, melyek során a lábfej ismétlődő, erős ütéseknek van kitéve, mint például a futás vagy bizonyos labdajátékok.

A csukló és a lábfej ínhüvelygyulladása nem kíméli azokat sem, akik genetikai hajlamot hordoznak bizonyos ízületi megbetegedésekre, vagy már korábban sérülések érték az adott területet. Az egyéni anatómiai sajátosságok, például egy adott ín vagy ínhüvely szokatlanul keskeny vagy érzékeny szerkezete, továbbá bizonyos betegségek, mint például a reumás ízületi gyulladás, szintén növelhetik a gyulladás kockázatát.

Az ínhüvelygyulladás kialakulása tehát összetett folyamat, mely számos tényezőtől függ. Az okok és kockázati tényezők tisztázása azonban elengedhetetlen a megelőzés és a célzott kezelés szempontjából.

Megelőzés és otthoni gyógymódok

Az ínhüvelygyulladás megelőzése és kezelése házilag nem csupán lehetséges, hanem rendkívül ajánlott is. Hiszen sokszor a legegyszerűbb változtatások és praktikák jelenthetik a különbséget az egészség és a fájdalmas gyulladás között. Az ergonómiai szempontok beépítése a mindennapokba alapvető fontosságú lehet a csukló ínhüvelygyulladásának elkerülése érdekében. De hogyan is néznek ki a megelőző intézkedések?

Kezdjük az alapokkal: az asztal és a szék magasságának megfelelő beállítása, a gépelés közbeni helyes testtartás, valamint a csukló támasztása, azért, hogy a terhelést ne csak egy pontra összpontosuljon. A csukló ínhüvelygyulladásának megelőzésében kiemelten fontos a  a monoton mozdulatok közöti tszünetek beiktatása, a karok és kezek rendszeres nyújtása, valamint az izmok erősítése olyan gyakorlatok segítségével, amelyek a csukló körüli izomzatot célozzák.

Ami az otthoni gyógymódokat illeti, az ínhüvelygyulladás kezelése házilag többféle módon is megoldható. A pihentetés, a hideg-meleg borogatás váltogatása segíthet a duzzanat és a gyulladás csökkentésében. A természetes gyulladáscsökkentők, mint a kurkuma, a gyömbér vagy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása is elősegítheti a gyulladásos folyamatok enyhítését.

Fontos azonban tudatosítanunk, hogy bár az otthoni kezelések hatékonyan enyhíthetik a tüneteket, nem helyettesítik a szakember által előírt terápiát, és súlyos esetekben orvosi konzultációra van szükség. Az ínhüvelygyulladás kezelése házilag tehát inkább a támogató jellegű beavatkozásokat foglalja magában, melyek kiegészítik az orvosi ellátást és segítik a gyorsabb felépülést.

Egy nő pihen egy vizsgálóasztalon, miközben egy egészségügyi szakember egy mágnesterápiás készüléket helyez el az érintett területen. A mágneses terápia segíthet az inhuvely gyulladas okozta fájdalom és duzzanat csökkentésében, elősegítve ezzel a gyulladás gyorsabb enyhülését és a szövetek regenerálódását.

Kezelési módok

Amikor az ínhüvelygyulladás kezeléséről beszélünk, egy egész repertoárral találkozhatunk, melyek között megtaláljuk az orvosi és a nem orvosi terápiákat egyaránt. A modern orvoslás számos innovatív és kevésbé invazív kezelési módszert kínál, mint a mágnesterápia vagy a lézerterápia, melyek a gyógyulási folyamatot célzó, kíméletes alternatívák.

A mágnesterápia, melynek alapja a mágneses mezők terápiás célú alkalmazása, elősegítheti a gyulladás csökkentését és a fájdalom enyhítését, miközben a lágylézer terápia célzott fényimpulzusok segítségével serkenti a sejtek anyagcseréjét, ezáltal támogatva a gyulladásos területek gyógyulását. Ezek a kezelési formák az ínhüvelygyulladás kezelése során lehetőséget biztosítanak a fájdalom csökkentésére anélkül, hogy a betegnek gyógyszeres kezelést vagy műtéti beavatkozást kellene vállalnia.

Az ízületek fájdalmának csillapításában különösen hatásos lehet ez a két terápiás forma összekapcsolása egy speciális, fényérzékenységet nem okozó fájdalomcsillapító géllel. Ezt a gélt úgy fejlesztették ki, hogy fokozza a lézeres és mágnesterápiás kezelések hatását, emellett pedig védelmet nyújt a bőr számára a lehetséges káros hatások ellen.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk az ínhüvelygyulladás kezelésének hazilag elérhető módszereiről sem, melyek kiegészítő terápiaként funkcionálhatnak. A házilagos kezelések közé tartozik például a rendszeres pihenés, a gyulladt területre helyezett hideg borogatások használata, illetve az olyan kiegészítő tevékenységek, mint a könnyű torna vagy az orvos által javasolt gyakorlatok végzése. Ezek a módszerek segíthetnek az ínhüvelygyulladás tüneteinek enyhítésében, és hozzájárulhatnak a gyorsabb regenerálódáshoz.

Fontos azonban kiemelni, hogy bár az otthoni praktikák jótékonyan hatnak, mindig konzultáljunk szakemberrel, hogy személyre szabott kezelési tervet állíthassunk össze, mely figyelembe veszi az egyedi egészségi állapotot és az ínhüvelygyulladás súlyosságát. Az ínhüvelygyulladás kezelése tehát többdimenziós megközelítést igényel, ahol az orvosi beavatkozások és a házi gyógymódok együttes alkalmazása nyújthatja a legnagyobb segítséget a betegek számára.

A fotón egy férfi látható kerekesszékben ülve, aki a csuklóját tartja, mintha fájdalmat érezne. A csukló enyhe duzzanata és vörössége utalhatnak ínhüvelygyulladás tüneteire, ami mozgás közbeni fájdalommal járhat. Az inhuvely gyulladas nem csak a kezeket, hanem a lábfejet is érintheti, és különösen fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés megkezdése.

Gyógyulás és rehabilitáció

Az ínhüvelygyulladás felépülési folyamata egyénre szabott és gyakran komplex kezelést igényel, ez magában foglalja a megfelelő pihentetést, az orvosi utasítások pontos követését, valamint a rehabilitációs gyakorlatokat. A rehabilitáció kulcsfontosságú az ínhüvelygyulladás esetében, hiszen a cél nem csupán a fájdalom csillapítása, hanem az erő és a mozgásterjedelem visszaállítása is.

A gyógyulási folyamat során fontos, hogy türelmesek legyünk saját testünkkel és ne siessük el a visszatérésünket a megszokott tevékenységekhez. A rehabilitációs gyakorlatokat fokozatosan kell bevezetni, figyelembe véve az ínhüvelygyulladás súlyosságát és a testünk aktuális állapotát. Ez magában foglalhatja a nyújtó gyakorlatokat, az erősítő edzéseket, és szükség esetén a fizioterápiás kezeléseket is.

Különös figyelmet érdemel a csukló ínhüvelygyulladása, ahol a finommotoros képességek helyreállítása kiemelt jelentőségű. A kéz és a csukló rehabilitációjában hasznosak lehetnek azok a specifikus gyakorlatok, melyek elősegítik az ízületek mozgékonyságának és az izmok erősségének helyreállítását.

A lábfej ínhüvelygyulladásának esetében pedig különösen fontos a helyes lábbeli kiválasztása és a talpreflexológiai elemek beépítése a gyógytornába. Itt a hangsúly a lábívek megtartásának és az izomzat egyensúlyának visszaállításán van, hogy a mindennapi terhelést újra probléma nélkül viselhesse a láb.

A rehabilitáció célja tehát, hogy a beteg visszanyerje az ínhüvelygyulladás előtti állapotát, és megelőzze a későbbi visszaeséseket. A gyógyulási folyamatot mindig egyéni igényekhez kell igazítani, és a legjobb eredmény érdekében érdemes szakemberrel együttműködni, aki segít megtalálni a legmegfelelőbb rehabilitációs tervet.

Összefoglalva, az ínhüvelygyulladás kezelése egy integrált megközelítést igényel, amely magában foglalja az orvosi beavatkozásokat, a megfelelő otthoni gyógymódokat, és a tudatos megelőző intézkedéseket. Minden egyes lépés, amit az ínhüvelygyulladás megértése és kezelése felé teszünk, hozzájárulhat az egészségünk hosszú távú megőrzéséhez.

Egészségünk megőrzése közös felelősség. Legyünk proaktívak, gondoskodjunk testünk jólétéről, és tegyünk lépéseket az ínhüvelygyulladás megelőzésére. Így nem csak saját életminőségünket javíthatjuk, hanem példát is mutathatunk mások számára az egészségtudatos életmód fontosságában.

További bejegyzések

Peppermint

To further boost the Shape Former tea blend’s energetic and refreshing effect, we added some peppermint in the blend as well! Not just for the taste, but because peppermint also helps digestion, gastric acid secretion, and it has an overall stomach strangthening effect. During digestion, peppermint stimulates our digestive ensymes, making them process more fats.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23489975/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/food.200390091

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100754/

Guarana

A Guarana egy brazíliai kúszónövény az Amazon völgyéből. Érett gyümölcse megközelítőleg a kávészemek méretének felel meg. Gazdag alkaloidákban, és katechinekben, koffeintartalma pedig 2 és 5 % között változik, ami jóval magasabb, mint a kávéé. Ezek miatt kiemelten jó zsírégető tulajdonságai vannak, így mindenképp helyet kapott az Alakformáló tea összetevői között. A guarana termését szüret után porrá őrlik, és többek között gyógyászati célokra is szokták használni.

Orvosi kutatások:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512008484

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612005717

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2912010/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28632199/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25338179/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996917306397

Gyömbér

A Gyömbér egy igazán hasznos növénye az emberiségnek! Közismert fertőtlenítő hatása mellett számos más jótékony hatása is van, többek között segít felvenni a harcot az elhízással, a cukorbetegséggel, illetve a keringési rendszer betegségeivel. Azért kevertük a gyömbért az Alakformáló teakeverékbe, mert segíthet abban, hogy tovább érezzük a telítettséget egy étkezés után, illetve a benne természetes úton megtalálható gingerol és shogaol vegyületek segítik az emésztést, és segítenek a vércukorszintünk stabilizálásában.  Segít megelőzni az elhízás által okozott szív és érrendszeri problémákat is. Egyes kutatások szerint szerepe van a zsírégetésben, a szénhidrátok megemésztésében, az inzulinkibocsátás szabályozásában, akadályozza a káros zsírlerakódások kialakulását az artériákban.

Orvosi kutatások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24615565/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/

Hibiszkusz

A Hibiszkusz finom íze mellett tele van antioxidánsokkal, melyek fontosak a szervezetünk számára. Csökkenti az alfa-amiláz enzim termelődését, így a szénhidrátok kevésbé épülnek be a testünkbe. Ezen kívül koleszterin és vérnyomáscsökkentő hatással is bír.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10879476/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/

Fahéj

A Fahéj segít csökkenteni a vér cukor és inzulinszintjét, illetve csökkenti a testsúlyt is. Ezen kívül gyorsítja az emésztést, fokozza a bélműködést, a gyomornedvek termelődését és az anyagcserét. Gazdag antioxidánsokban. Édeskés ízével pedig csökkenti a cukor utáni vágyakozásunkat.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30799194/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31800140/

Narancs

A Narancshéj egy jó kiegészítője a teának. Finom citrusos íz mellett erősíti a gyomrot, és a bélfájdalmakra is jó. Fokozza a gyomorsav elválasztást, görcscsillapító, idegnyugtató, vértisztító hatású.

Orvosi kutatások:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464609000383?via%3Dihub

https://pubs.rsc.org/az/content/articlelanding/2018/fo/c7fo02066j/unauth#!divAbstract

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814001376

Zöld tea

A Zöld tea a Camellia sinensis növény csak minimálisan fermentált leveleiből áll. Ezt a teát már évezredek óta isszák, sok esetben fogyás céljából is! Megtalálható benne a katechin nevű vegyület, ami egy igazi zsírbontó, sőt, még az új zsírsejtek képződését is megnehezíti! A szervezetünk a felbontott zsírokból energiát termel. A tealevelekben még koffein is található, így a fogyasztás mellett igen élénkítő hatással bír.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10584049/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20089791/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

Oolong tea

Tudományos kutatások is igazolták, hogy az Oolong tea valóban segítheti a zsírégetést. Az Oolong tea magas antioxidáns és flavionid tartalma miatt testünkbe kevesebb zsír épül be, és több zsír oxidálódik, ezért eredményes zsírégető. Kínában már évezredek óta hagyományosan használják fogyókúrák során. Fokozhatja a szellemi teljesítményt: Éberebbek leszünk tőle, és jobban tudunk koncentrálni is. Egy kutatás szerint a tea fogyasztása hosszabb távon felnőttek esetében javíthatja a kognitív funkciókat. Az ital a hosszútávú memória fejlesztésében is hatékony, mivel olyan anyagokat tartalmaz, melyek védik az idegeket, illetve az idegpályákat. Az Oolong tea rendszeres fogyasztása védi a szívet, és gátolja a keringési rendellenességek kialakulását is.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11694607/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/

Matcha tea

A Matcha tea egy speciális eljárással készült és feldolgozott ’szuper’ zöld tea, amely a Camelia sinensis növényből származik. A tealevelek leszedése előtt 20 nappal letakarják a teabokrot, hogy azt ne érje közvetlen napsütés. Az árnyékos környezetnek köszönhetően a tealevelek magasabb klorofilkoncentrációra tesznek szert, mivel napfény híján a levelek nem nőnek, de klorofill tartalom igen. Ezzel pedig növelik a levelek L-theanin és aminosav tartalmát. A leveleket szüret után nagyon finom porrá őrlik, hogy a lehető legjobban ki tudjuk áztatni belőle az összes jótékony hatóanyagot.

Megtalálható benne a katechin nevű vegyület, ami egy igazi zsírbontó, sőt, még az új zsírsejtek képződését is megnehezíti! A szervezetünk a felbontott zsírokból energiát termel, illetve a tealevelekben koffein is található, így a fogyasztás mellett élénkítő hatású! Igen magas az antioxidáns tartalma, agyműködést serkentő hatása van, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és a szívműködést is segíti. A Matcha tea sokkal hatékonyabb, mint egy átlagos filteres zöld tea, mivel a leveleiben a jótékony összetevők sokkal nagyobb arányban vannak jelen. A kávéval ellentétben a tea energiája fokozatosan szabadul fel 4-6 óra alatt. A Japánok csak különleges alkalmak esetén fogyasztják, ahol a helyi hagyományok szerint az italt egy speciális keverő segítségével felhabosítva szolgálják fel. Az átlagos zöld teával ellentétben a matchát elkészítése során nem szűrik le, hiszen így sokkal több esszenciális anyag jut a szervezetünkbe. A matcha előállítása eléggé összetett folyamat, a termése pedig arányaiban kevés. Az eredeti japán matcha nem tömegtermék és viszonylag drága. A magas fokozatú matcha tea színe élénkzöld, enyhén kékes, különösen finomra őrölt és az illata is csodás.

 Az Alakformáló Teát matcha tartalma miatt szintén keverve ajánljuk fogyasztani, hogy minél több jótékony anyag kioldódjon az alapanyagokból. Mivel nagyon finom por állagú, a teás csészénk alján összegyűlhet. Ez a port nyugodtan megihatjuk, mivel az maga a matcha!

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

Mate tea

A Mate tea a Dél-Amerikában őshonos Yerba Mate fa szárított leveleiből és száracskáiból áll. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, segíti a zsírsejtek lebontását, és segíti az emésztést is! A mate tea fogyasztása során szervezetünk több zsírt és szénhidrátot dolgoz fel energiává, így ennek, és a természetes koffeintartalmának hála a fogyasztó hatás mellett igen jó élénkítő hatással bír és egyben nagymértékű méregtelenítő is.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18034743/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190939/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10589441/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26408319/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15894431/

Cayenne bors

A Cayenne borsban található kapszaicin enyhíti az éhségérzetet és fokozza az anyagcserét, így nemcsak kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, de több energiát égetünk is el. Stabilizálja az emésztést, ezzel megszünteti a felszívódási problémákból adódó túlzott étvágyat.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24630935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14649970/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2954444/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21093467/

Orange peel

Orange peel is a really great addition to the tea blend. It has a nice citrus flavor, while having some beneficial effects. It strengthens the stomach, and it is good for intestinal pains as well. It boosts gastric acid secretion, reduces stomach cramps. Orange peel also has a nerve soothing and blood cleaning effect.

Medical research:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464609000383?via%3Dihub

https://pubs.rsc.org/az/content/articlelanding/2018/fo/c7fo02066j/unauth#!divAbstract

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814001376

Oolong tea

Scientific research proves, that Oolong tea may actually help us burning fat. The Oolong tea is high in antioxidants, which is why less fat is built into our body, and also more fat is oxidized, making the tea an effective fat burner. In Chine, people have been using it for losing weight for several thousands of years. It can also increase our intellectual performance: It makes us more energetic, and helps us concentrate. Research suggests that the tea helps adults’ cognitive functions if consumed on the long term. Its’ beverage may help us strengthen our long term memory as well, since it has nerve protecting substances. Also, drinking Oolong tea on the long term, can protect the heart, and inhibits the formation of any circulatory disorders.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11694607/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/

Matcha tea

The Matcha tea is basically a ’super’ green tea, made through a special process, from the Camelia sinensis plant. Before they harvest the tea leaves, farmers cover the plants, so that they won’t be in direct sunlight. Due to the shadowy environment, tea leaves will have a much higher clorofill concentration, since leaves won’t grow due to the lack of sunlight, but the clorofill levels will. This way, the amino-acid and the L-theanin content of the leaves is increased. After the harvest, the leaves are ground into really fine powder, so that we can soak out all its’ beneficial substances.

The tea leaves naturally contain the substance called ’catechin’, which is a great fat burner. It even inhibits the development of new fat cells in our body! From the broken down fats, our body produces energy. The tea leaves also contain a decent percentage of caffeine as well, so consuming the tea has an energetic effect on us as well. Due to its’ fairly large antioxidant content, it boosts brain activity, lessens the chance of developing cancer, and also helps heart functions. The Matcha tea is more effective than a standard filtered green tea, since its’ leaves contain much higher rates of beneficial substances. Unlike coffee, the energy of the tea is gradually released within 4-6 hours. Japanese people consume the tea on special occassions, where, according to their customs, they serve it using a special mixer tool to make the tea foamy. Unlike the average green tea, they don’t filter it during preparation, because we can get a lot more essential substances in our body this way. Farming Matcha tea is a complex process, and the yield is fairly low. The original japenese Matcha is not a mass product, and relatively expensive. Good Matcha tea is bright green, a little bit blueish, and ground to a really fine powder. It also has a wonderful smell.

We advise consuming the Sape Former tea blend mixed until it foams a little, due to the tea’s Matcha content, so the tea would contain more beneficial substances. Since Matcha is a really fine powder, it can accumulate on the bottom of our teacup. We can drink this powder of course, since that powder is the Matcha itself!

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

Mate tea

The Mate tea is made from the leaves of the Yerba Mate tree’s dried leaves and little stems, which is native to South-America. It is abundant in antioxidants, helps our body break down fat cells, and also helps our digestive system! Consuming Mate tea helps us break down more fat and carbohydrates to energy, and also it has a natural caffeine content, making the tea a really good energy booster besides the weight reducing effect. The tea is also really good for detoxication.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18034743/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190939/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10589441/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26408319/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15894431/

Green tea

The Green tea is composed of the minially fermented leaves of the Camelia sinensis plant. People have been drinking Green tea for thousands of years, some times for the purpose of losing weight! It has the substance called ’catechin’, which is a really great fat burner. It also inhibits the development of new fat cells! The body produces energy from broken down fats. The tea leaves also have a natural caffeine content, so consuming the tea has an energetic effect on us.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10584049/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20089791/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

Guarana

Guarana is a plant native to Amazon, mainly Brazil. Its’ ripened fruit is approximately the size of a coffee bean. It is rich in alkaloids and catechins. Its’ caffeine content is around 2-5%, which is far higher than the caffeine content of coffee. This is why Guarana has particularly good fat burner capabilities, so it was an obvious choice to include it as an ingredient in the Shape Former tea blend. After the harvest, the fruit of the plant is ground to powder, and it is usually used for medical purposes.

Medical research:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512008484

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612005717

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2912010/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28632199/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25338179/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996917306397

Ginger

Ginger is a really useful plant for humanity! Besides its’ widely known sanitizing effect, it has a lot more beneficial effects. For example, it can help us fight obesity, diabetes, and illnesses of the circulatory system. We put ginger in the Shape Former tea blend in order to make us feel saturated longer after a meal. Also, its’ natural gingerol and shoagol content can help us in digestion, and can stabilize our blood sugar levels. Ginger helps us prevent the conditions of the heart and the circulatory system caused by obesity. Research also suggests that it has a role in fat burning, digestion of carbohydrates, and the regulation of the release of insulin. It also prevents harmful fat depositions in arteries.

Medical research:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24615565/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/

Cayenne pepper

The substance called ’capsaicin’, found in Cayenne pepper helps us feel less hungry, and also boosts metabolism. This way, we have less calory intake, and we burn more energy at the same time! Cayenne pepper also helps stabilize digestion, reducing the appetite originating from absorption problems in the digestive system.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24630935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14649970/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2954444/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21093467/

Hibiscus

Besides the really great taste, Hibiscus is abundant in antioxidants, which are important substitutes for our body. It reduces the production of the alpha-amylase ensyme, reducing the carbohydrates built into the body. Also, it has a cholesterol and blood pressure reducing effect.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10879476/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/

Cinnamon

Cinnamon has a body weight, blood sugar and insuline reducing effect. It speeds up digestion, boosts intestinal functions, the production of gastric juices, and metabolism. It is rich in antioxidants. With its’ sweetish taste, it reduces our craving for sugar.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30799194/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31800140/

Borsmenta

A teánk élénkítő hatását megdobtuk egy kis frissítő Borsmenta ízzel is! De nem csak az íz miatt, hanem mert a borsmenta segíti az emésztést és a gyomornedv elválasztást, illetve általános gyomor erőstő hatása is van. Emésztés során stimulálja az emésztőenzimjeinket, amik így több zsírt dolgoznak fel.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23489975/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/food.200390091

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100754/