A lézerfény lehet a segítség a Covid-19 vírus elleni küzdelemben?

A lágylézer terápiát évtizedek óta használják különböző vírusos megbetegedések tüneteinek gyógyítására.

Szakembereink 2020 február óta kutatják a lézer esetleges pozitív hatásait a Covid-19 koronavírus által okozott betegségre.

A témában számos nemzetközi kutatás zajlik jelenleg és a Safe Laser csapata is összeállította a terápiás tapasztalatai alapján a saját kutatási teóriáját, illetve protokollját.

Ennek az oldalnak a célja, hogy bemutassuk az ismert hatásmechanizmusokat és elérhetővé tegyük a tudományosan megalapozott ismereteket, kutatásokat, publikációkat.

A lézer nem tudja megakadályozni a koronavírus fertőzést! A kutatások célja, hogy csökkentsük a súlyos klinikai tünetek kialakulását, illetve elősegítsük a tünetek enyhülését és a gyógyulást. 

Hatásmechanizmus – Safe Laser kutatás

A szervezetünkben a vörösvérsejtek szállítják az oxigént a tüdőből a szerveinkhez. Ez annak köszönhető, hogy a vörösvérsejtekben lévő hemoglobinban található porfirin vegyület tartalmaz egy vas iont (Fe2+), amihez az oxigén kötődik. Ezt hívjuk hem-nek, ami a vér vörös színét adja.

A koronavírus többek közt ezt az oxigénszállító mechanizmust támadja, így alakul ki a betegeknél az egyre súlyosabb oxigénhiányos állapot, mely a kritikus szervek leállásához is vezethet.

A Covid-19 vírus az ORF8 és felületi glikoproteinek segítségével hozzá tud csatlakozni a porfirinhez.  [2]

Ezzel egyidőben a vírus felületén lévő további proteinek (ORF1ab, ORF10, ORF3a) leválasztják a vas iont, ezzel megszüntetik az adott hem oxigénszállító képességét.

Ennek a folyamatnak több káros hatása van a szervezetre:

 1. Egyre több hemoglobin veszíti el az oxigén és széndioxid szállító képességét, amely pl. a tüdőszövetekben extrém gyulladást eredményez, mivel drasztikusan lecsökken az oxigén-széndioxid cserélő képessége a szöveteknek. Ez a tüdőgyulladás a vér csökkenő oxigénszállító képességével együtt kritikus oxigénhiányhoz vezethet a szervezetben, melyen a lélegeztetés is csak korlátozottan tud segíteni.
 2. A leválasztott vas ion (Fe2+) erősen reaktív és oxidatív károsodást okoz a szövetekben. Kis mennyiségben a szervezet ezt kordában tudja tartani, de a Covid-19 által elszabadított extrém mennyiségű vas ion, oxidatív stresszt okoz a tüdőszövetekben, ami további gyulladáshoz és kiterjedt szövetkárosodáshoz vezet. Az ismert tüdőgyulladással ellentétben, a Covid-19 által okozott gyulladás általában mindkét tüdőlebenyt egyszerre érinti.

Ez azt jelenti, ha a páciens szervezete nem győzi le a vírust, mielőtt elkezdene jelentősen csökkenni a vér-oxigénszint, súlyos oxigénhiányos állapot léphet fel, amely az esetleges alapbetegséggel érintett szervek károsodásához, leállásához vezethet.

Hogyan segíthet a lézerfény?

Több mint 70 éve ismert a tudomány számára, hogy a szervezetünkben többfajta fényérzékeny molekula, részecske található. A porphyrin az egyik legfontosabb fényérzékeny vegyület, mely szerepet játszik az oxigén, széndioxid szállításában.

 1. porphyrint hatékonyan lehet gerjeszteni lézerrel.
 2. Megfelelő energia közlés esetén a gerjesztett porphyrin felbontja a kapcsolatát a Covid-19 vírus ORF8 felületi proteinjével, ami  így leválik a porphyrinről.
 3. A porphyrin ismét meg tudja kötni a szabad vas ionokat, ezért az adott HEM (és hemoglobin) újra képes lesz az oxigén és széndioxid szállítására.
 4. Javul a véroxigén szint, így a szervezet oxigén ellátása, továbbá csökken a tüdőszövetekben felhalmozódott gyulladást kiváltó széndioxid mennyisége.

Kutatás kezelési protokollja

 1. Hullámhossz: 660 nm-es lézerfény
 2. Lézer teljesítmény: 25-40mW
 3. Optika: biztonságos szórt lézersugárzás (kórházakban a védőöltözet nem teszi lehetővé biztonsági lézer szemüveg használatát)
 4. Kezelés módja: orrnyílás bevilágítása
 5. Kezelés gyakorisága: naponta 2x, 5-5 perc

Az esettanulmányok alátámasztják a fenti hatásmechanizmust, melyet a kutatás befejeztével fogunk publikálni. A szakirodalomban ezen felül számos kutatás bizonyítja a lézer immunrendszerre gyakorolt hatását, melyeket az alábbiakban bemutatunk.

Célunk, hogy a kutatások naprakész összefoglalásával folyamatosan segítsük a szakembereket a koronavírus járvány elleni védekezésben és tájékoztassuk a lakosságot.

[1] Low level laser therapy as a modality to attenuate cytokine storm at multiple levels, enhance recovery, and reduce the use of ventilators in COVID-19

12 Soheila Mokmeli MD Anesthesiologist , Mariana Vetrici MD, PhD
Link: https://www.cjrt.ca/wp-content/uploads/cjrt-2020-015.pdf

[1] kutatás rövid összefoglalása:

A globális COVID-19 járvány 1-5- os % halálozási arányát valószínűleg az akut légzési distressz szindróma (ARDS) és a citokin vihar okozza.

Az intubációt igénylő betegek jelentős része a lélegeztető gépek rendelkezésre állása, és a legjobb ellátás ellenére sem győzik le a betegséget.

A kutatók világszerte gyulladáscsökkentő gyógyszereket keresnek abban a reményben, hogy gyógyírt találnak a COVID-19-re.

A lágylézeres terápiának (LLLT) erős, gyulladáscsökkentő hatása van, amelyet metaanalízisek is igazolnak, így egy lehetséges terápia ARDS számára.

Az LLLT-t évtizedek óta világszerte használják orvosok, gyógytornászok, ápolók fájdalomcsillapításra, sebgyógyulásra és egyéb egészségügyi panaszokra.

Ezenkívül az állatgyógyászatban légúti betegségek, például tüdőgyulladás esetén is alkalmazzák. Alacsony energiaintenzitású lézerfényt visznek fel a bőr felszínére helyi és szisztémás hatások előidézése érdekében.

A klinikai tapasztalatok, a szakértők által áttekintett tanulmányok, valamint az állatokon végzett vizsgálatok laboratóriumi adatai alapján az LLLT több szinten csillapítja a citokin-vihart, és csökkenti a fő gyulladásos metabolitokat.

Az LLLT biztonságos, hatékony, nem költséges, mellékhatások nélküli, amely kombinálható az ARDS hagyományos kezelésével.
Összefoglaljuk az LLLT tüdőgyulladásra gyakorolt hatásait, és biztosítjuk a protokollt az orvosi kezelésre szoruló COVID-19 betegeknél.

Az LLLT a hagyományos orvosi terápiával kombinálva megakadályozhatja a COVID-19 progresszióját, minimalizálja a lélegeztető gépen szükséges idő hosszát, javíthatja a gyógyulási folyamatot és lerövidítheti a gyógyulási időt.

[2] COVID-19: Attacks the 1-Beta Chain of Hemoglobin and Captures the Porphyrin to Inhibit Human Heme Metabolism

Wenzhong Liu 1,2,*, Hualan Li2
Link: https://chemrxiv.org/articles/COVID 19_Disease_ORF8_and_Surface_Glycoprotein_Inhibit_Heme_Metabolism_by_Binding_to_Porphyrin/11938173

[3] Can Transdermal Photobiomodulation Help Us at the Time of COVID-19?

Angela Dom ́ınguez, DDS, Sergio Andre ́s Vela ́squez, DDS, and Mario Alejandro David, DDS
Link: https://www.liebertpub.com/doi/pdfplus/10.1089/photob.2020.4870

[4] Boston Herald cikk: A hagyományosan gyulladás csökkentésére alkalmazott, fájdalommentes lézeres kezelés segíthet a koronavírusos betegeknél is.

A lézerkezelés pozitív eredményeket mutatott egy intubáció felé haladó súlyos COVID-19 betegnél, akit a lézernek köszönhetően pár nap múlva haza tudtak engedni a kórházból.

“Ez egy olyan ember volt, aki valóban nem tudott már boldogulni, nem evett, nem tudott felkelni az ágyból” – mondta Dr. Scott Sigman, a UMass Lowell ortopéd sebésze és csapatorvosa…
… A páciens súlyos köhögés miatt került az intenzív osztályra és a lézeres kezelés előtt nem tudott már járni se. Az előrejelzések szerint lélegeztető gépre kellet volna kapcsolni” – mondta Dr. Sigman.

A lézeres kezelés egy olyan terápia, amelyet a betegek nem éreznek, hallanak és nem láthatnak, és ez nem okoz mellékhatásokat sem.

Miután Dr. Sigman évek óta fájdalomcsillapító technikaként alkalmazta a lézert a gyulladásban szenvedő betegek számára olyan területeken, mint a boka vagy a térd, úgy gondolta, hogy ez a súlyos COVID betegeknél is működhet, akik a betegség okozta intenzív gyulladásban szenvednek.

Sigman azt mondta, hogy az első lézeres kezelés után a nagyon beteg férfi felült és azt mondta: “Hé doki, rendben van, ha eper turmixot rendelek?”…

Részletek: https://www.bostonherald.com/2020/08/11/laser-treatment-for-coronavirus-shows-positive-results-in-patient-with-severe-disease/

A kutatások listáját folyamatosan frissítjük…

Kérjük olvassák el Sandra Professzor Úr cikkét, hogyan segíthet a lézerterápia a COVID19 korai, közép és rehabilitációs szakaszában:

“Prof. dr. Sandra Sándor: A COVID-19 (koronavírus okozta megbetegedés) kezelési lehetőségei a fizioterápia eszközeivel, kiemelt figyelemmel a fototerápia eddigi eredményeire

A COVID-19 pandémia kapcsán a legnagyobb probléma az akut respiratorikus kórállapot (ARDS), a tartós légzésfunkciós károsodás megakadályozása és a szövődmények elhárítása.

Már az első hullám után felgyógyult betegek esetén is megállapították, hogy a betegség után visszamaradó szövődmények és állapotok további kezelésében a rehabilitációnak nagy jelentősége lehet.

PBMT (fotobiomoduláció – biostimuláció) alkalmazása a COVID-19 betegeknél megfigyelt súlyos ARDS korai szakaszában fokozhatja a gyógyulást és csökkentheti a hosszantartó lélegeztetőgép-támogatás és az ICU (intenzív osztály) tartózkodás szükségességét.

A COVID-19 betegeknél a korai és közép szakaszban megakadályozható lenne a vírusfertőzés tovább terjedése az alsó légúti szakaszra, vagyis a tüdőgyulladás kialakulása. A COVID-19 fertőzés után szövődményként visszamaradó főképpen izom-, ízületifájdalom és fáradtság véleményünk szerint a lágylézer-terápiával nagymértékben befolyásolható és kezelhető.”

Véleményünk szerint a cikk nagyon jól összefoglalja a COVID-19 betegség orvosi oldalát és azt közérthetően elmagyarázza a laikusok számára is. Ezen felül megosztja velünk a világ újdonságnak is számító kezelési lehetőségeket.