fbpx

Discopathia – A legfontosabb tudnivalók és kezelési tippek

Egy női személy súlyos hátfájást érez otthoni környezetben, kezét a hát alsó részére téve. Az arcán látható fájdalom és kellemetlenség jelezheti a polydiscopathia vagy discopathia jelenlétét, különösen a lumbalis régióban.

Bejegyzés megosztása

Discopathia - A legfontosabb tudnivalók és kezelési tippek

A gerincbetegségek egyre több embert érintenek a modern életmód következményeként, és a discopathia, valamint annak súlyosabb formája, a polydiscopathia különös figyelmet érdemel. A probléma mélyebb megértése és a korszerű kezelési módszerek alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan szembe tudjunk nézni ezzel a komoly betegséggel. Cikkünk célja, hogy részletesen bemutassa a discopathia és polydiscopathia különböző aspektusait, így segítve az érintetteket és hozzátartozóikat a legjobb kezelési utak megtalálásában és az életminőség javításában.

Egy női személy súlyos hátfájást érez otthoni környezetben, kezét a hát alsó részére téve. Az arcán látható fájdalom és kellemetlenség jelezheti a polydiscopathia vagy discopathia jelenlétét, különösen a lumbalis régióban.

1. Mi az a discopathia?

A discopathia olyan degeneratív elváltozás, amely a gerincoszlop csigolyaközi porckorongjait érinti. Ez a betegség gyakran jár fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal és az érintett életminőségének romlásával. Ahogy a porckorongok elhasználódnak vagy károsodnak, azok már nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat, ami súlyos következményekkel járhat.

A discopathia jelentése magában foglalja a “discus” szót, amely a porckorongokra utal, és a “pathia” kifejezést, amely betegséget jelent. Ezen állapot során a porckorongok veszítenek rugalmasságukból és folyadéktartalmukból, ami csökkenti azok lengéscsillapító képességét. Az eredmény pedig a porckorongok fokozatos elvékonyodása, repedése és végső soron a fájdalom és diszkomfort érzés kialakulása.

A gerincoszlop az emberi test egyik legfontosabb strukturális eleme, amely 33-34 csigolyából áll. Ezek a csigolyák öt fő szakaszra oszthatók: nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti és farkcsonti szakasz. A csigolyák között elhelyezkedő porckorongok biztosítják a gerinc rugalmasságát és mozgékonyságát, miközben elnyelik a mindennapi tevékenységek során keletkező ütődéseket és nyomást. Ezek a porckorongok egy külső rostos gyűrűből és egy belső kocsonyás magból állnak, amelyek együttműködve biztosítják a gerinc optimális működését.

Egy egészségügyi szakember egy gerincmodellt mutat be egy pácienstől egy modern orvosi rendelőben, hogy szemléltessen és magyarázzon különböző gerincproblémákat, segítve a páciensnek megérteni a discopathia jelentését és hatásait.

2. A discopathia okai és kockázati tényezői

A discopathia kialakulása számos tényező függvénye, melyek közül a legjelentősebbek az öregedés, a genetikai hajlam, az életmód és a munkakörnyezet hatásai. Az öregedés természetes folyamat, amely során a porckorongok rugalmassága és folyadéktartalma fokozatosan csökken, ezáltal növelve a discopathia kockázatát.

Genetikai hajlam, életmód és munkakörnyezet hatásai

A genetikai hajlam jelentős szerepet játszhat a discopathia kialakulásában. Ha a családban előfordultak hasonló problémák, nagyobb az esélye annak, hogy az egyén is szenvedni fog ettől a betegségtől. Az életmód is nagyban befolyásolja a kialakulást. Az ülő életmód, a mozgáshiány és a helytelen testtartás mind hozzájárulhatnak a porckorongok gyorsabb elhasználódásához. Továbbá, a munkakörnyezet is komoly kockázati tényezőt jelenthet, különösen azok számára, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy sokat emelnek és hajolnak.

Hogyan alakul ki a polydiscopathia lumbalis?

A polydiscopathia lumbalis a discopathia súlyosabb formája, amely több porckorongot érint egyidejűleg. Ez az állapot gyakran a fenti tényezők kombinációjának eredményeként alakul ki, de az életmódbeli és munkakörnyezeti hatások még hangsúlyosabbak lehetnek. A polydiscopathia kialakulásában az ismétlődő fizikai terhelés, a nem megfelelő mozgásminták és a porckorongok túlzott igénybevétele mind hozzájárulnak. Az idő előrehaladtával a több porckorongot érintő degeneráció komolyabb fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz, ami jelentősen rontja az érintettek életminőségét.

3. A discopathia tünetei

Milyen jelek utalhatnak discopathiára?

 1. Tartós, tompa vagy éles fájdalom a gerinc különböző részein
 2. Fájdalom, amely mozgással vagy hosszan tartó ülés után fokozódik
 3. Merevség
 4. Mozgáskorlátozottság, amely megnehezíti a mindennapi tevékenységek elvégzését

Hogyan ismerhetjük fel a kezdeti tüneteket?

 1. Enyhe hát- vagy derékfájdalom, amely pihenés után enyhülhet
 2. Fájdalom, amely intenzívebbé válhat és gyakrabban jelentkezhet fizikai aktivitás vagy hosszabb ideig tartó egy helyben ülés után
 3. Zsibbadás vagy bizsergés érzése a végtagokban, amely a porckorongok által okozott idegnyomás eredményeként alakul ki

Polydiscopathia lumbalis tünetei és jellegzetességei

 1. Kiterjedt és intenzív fájdalom, amely a gerinc több szakaszát is érintheti
 2. Krónikus fáradtság
 3. Állandó diszkomfortérzés, amely jelentősen befolyásolja a mindennapi életet
 4. Mozgáskoordináció romlása
 5. Izmok gyengülése
 6. Érzékelési zavarok, mint például zsibbadás és bizsergés a végtagokban
 7. Tünetek súlyosbodása fizikai terhelés vagy hosszabb ideig tartó inaktivitás után
Egy orvos megvizsgál egy férfi páciens hátának alsó részét egy világos, jól felszerelt orvosi rendelőben. A kézpozíciók és a páciens kifejezése a lumbális régióban jelentkező fájdalmakra utalnak, ami polydiscopathia vagy discopathia tünete lehet.

4. Diagnózis: hogyan állapítható meg a discopathia?

A discopathia felismerése és pontos diagnosztizálása számos orvosi vizsgálatot és diagnosztikai eszközt igényel. Az első lépés általában az orvosi anamnézis felvétele és a fizikális vizsgálat, amely során az orvos megvizsgálja a beteg gerincének mozgékonyságát, a fájdalom helyét és intenzitását. A diagnózis gyakran ezen alapvető vizsgálatok alapján már sejthető, de a pontos meghatározáshoz további képalkotó vizsgálatok szükségesek.

MRI, CT és röntgen vizsgálatok jelentősége

Az MRI (mágneses rezonancia képalkotás) a discopathia diagnosztizálásának egyik legfontosabb eszköze, mivel részletes képet nyújt a gerinc és a porckorongok állapotáról. Az MRI segítségével az orvos pontosan láthatja a porckorongok károsodását, a gyulladás mértékét és az esetleges idegi érintettséget. A CT (komputertomográfia) és a röntgen vizsgálatok szintén fontos szerepet játszanak, különösen a csontstruktúrák és a csigolyák állapotának felmérésében. Ezek a képalkotó eljárások lehetővé teszik a discopathia különböző stádiumainak és súlyosságának meghatározását.

A polydiscopathia lumbalis diagnosztizálása hasonló módszereket igényel, mint a discopathia esetében, azonban itt különösen fontos a több porckorong egyidejű vizsgálata. Az MRI különösen hasznos a polydiscopathia felismerésében, mivel képes részletesen megmutatni a többi érintett porckorong állapotát és a környező szövetekben bekövetkezett változásokat.

Férfi üzleti öltözékben, aki hátfájást tapasztal a munkahelyén, kézzel a hát alsó részén jelezve a fájdalom helyét, ami a polydiscopathia lumbalis tünete lehet. A kép az üzleti környezetben jelentkező gerincproblémákat és a discopathia mindennapi hatásait mutatja be.

5. A discopathia kezelési lehetőségei

Konzervatív kezelési módszerek: gyógytorna, gyógyszerek

A discopathia kezelésének első lépései gyakran konzervatív módszerekre épülnek. A gyógytorna az egyik leghatékonyabb módja a kezelésnek, mivel erősíti a gerinc körüli izmokat, javítja a testtartást és növeli a mozgékonyságot. A célzott gyakorlatok csökkenthetik a fájdalmat és megakadályozhatják a betegség súlyosbodását. Ezen kívül a gyógyszeres kezelés is fontos szerepet játszik a tünetek enyhítésében. Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), izomlazítók és fájdalomcsillapítók alkalmazása segíthet a fájdalom és a gyulladás csökkentésében, így javítva a betegek életminőségét.

Sebészeti beavatkozások: mikor van rá szükség?

Amikor a konzervatív kezelési módszerek nem hoznak kielégítő eredményt, vagy a discopathia tünetei súlyosbodnak, sebészeti beavatkozások válhatnak szükségessé. A műtéti megoldások célja a fájdalom enyhítése, a porckorongok stabilizálása és a gerinc funkcióinak helyreállítása. Az egyik leggyakoribb műtéti eljárás a discectomia, amely során az érintett porckorong egy részét vagy egészét eltávolítják. Súlyosabb esetekben gerincfúziót végezhetnek, amely során a csigolyákat rögzítik, hogy megszüntessék a mozgást és a fájdalmat okozó instabilitást.

A polydiscopathia lumbalis kezelése hasonló alapelvekre épül, mint a discopathia kezelése, azonban több porckorong érintettsége miatt a terápia összetettebb lehet. A konzervatív módszerek, mint a gyógytorna és a gyógyszeres kezelés, itt is elsődleges szerepet kapnak. Azonban a polydiscopathia esetében gyakrabban szükség lehet kombinált kezelési stratégiák alkalmazására, beleértve a fizikoterápiát, manuálterápiát és akár injekciós kezeléseket is. Sebészeti beavatkozásokra a polydiscopathia esetén is sor kerülhet, különösen akkor, ha több porckorong súlyosan károsodott, és a konzervatív módszerek nem biztosítanak megfelelő fájdalomcsillapítást és életminőség javulást. 

6. Alternatív és kiegészítő kezelések

A discopathia és polydiscopathia lumbalis kezelésében az alternatív és kiegészítő terápiák egyre nagyobb szerepet kapnak. Az akupunktúra, masszázsterápia és a lágy lézer terápia olyan módszerek, amelyek sok beteg számára jelentős enyhülést hozhatnak.

 1. Akupunktúra: Ez az ősi kínai gyógymód vékony tűk bőrbe történő behelyezésével stimulálja az energiapontokat, javítva a vérkeringést és csökkentve a gyulladást. Az akupunktúra hatékony lehet a discopathia és polydiscopathia által okozott fájdalom enyhítésében, mivel segít oldani az izomfeszültséget és serkenti a szervezet természetes gyógyulási folyamatait.
 2. Masszázsterápia: A masszázsterápia különböző technikái, mint például a mélyszöveti masszázs és a svédmasszázs, hozzájárulhatnak az izmok ellazításához, a vérkeringés javításához és a fájdalom csökkentéséhez. A masszázs különösen hasznos lehet a polydiscopathia esetén, mivel a több érintett porckorong miatti izomfeszültséget és merevséget hatékonyan enyhítheti.
 3. Safe laser terápia: Ez egy modern, non-invazív kezelés, amely alacsony intenzitású lézerfényt használ a szövetek gyógyítására és a gyulladás csökkentésére. A safe laser terápia segíthet a polydiscopathia által okozott fájdalom csillapításában és a regeneráció elősegítésében, mivel a lézerfény mélyen behatol a szövetekbe, serkentve a sejtek anyagcseréjét és a véráramlást.

Ezek a kiegészítő kezelések holisztikus megközelítést biztosítanak, amely nemcsak a tünetek enyhítésére, hanem az állapot javítására és a teljesebb gyógyulás elérésére is irányul. Az integrált terápiák alkalmazása lehetővé teszi a betegek számára, hogy személyre szabott kezelési tervet kapjanak, amely figyelembe veszi egyéni szükségleteiket és életmódbeli szokásaikat, ezáltal növelve a kezelés hatékonyságát és a hosszú távú eredményeket.

Egy orvosi szakember egy modern eszközt használ egy női páciens hátának alsó részén egy orvosi rendelőben, célzott kezelés céljából a polydiscopathia lumbalis tüneteinek enyhítésére. A kép bemutatja a discopathia diagnosztizálását és kezelését fejlett orvostechnikai eszközök segítségével.

7. Életmódbeli változtatások és megelőzés

A discopathia kialakulásának megelőzése érdekében fontos az életmódbeli változtatások bevezetése. Az egyik legfontosabb lépés a rendszeres fizikai aktivitás fenntartása, amely segíti a gerinc körüli izmok erősítését és a megfelelő testtartás megőrzését. A rendszeres mozgás, mint például a séta, úszás vagy jóga, javítja a gerinc rugalmasságát és csökkenti a kialakulás esélyét. Ezen kívül érdemes kerülni a hosszú ideig tartó ülést és a helytelen testtartást, amelyek növelik a gerincre nehezedő nyomást és hozzájárulhatnak a porckorongok károsodásához.

Megelőzési tippek

Az egészséges életmód szerves részét képezi a discopathia megelőzésének. A megfelelő testtartás fenntartása különösen fontos, mivel segít csökkenteni a gerincre nehezedő nyomást és megakadályozza a porckorongok túlzott igénybevételét. Fontos, hogy figyeljünk a helyes ülő- és álló testtartásra, valamint kerüljük a nehéz tárgyak helytelen emelését. Az ergonomikus bútorok használata és a munkahelyi környezet megfelelő kialakítása szintén hozzájárulhat a gerinc egészségének megőrzéséhez. Emellett az egészséges táplálkozás is kulcsfontosságú, mivel a megfelelő tápanyagok, mint például a kalcium és a D-vitamin, támogatják a csontok és a porckorongok egészségét.

A polydiscopathia lumbalis megelőzése hasonló alapelvekre épül, mint a discopathia megelőzése, de itt még nagyobb figyelmet kell fordítani a gerinc védelmére és az általános egészségi állapot fenntartására. A rendszeres mozgás és az izomerősítő gyakorlatok különösen fontosak, mivel segítenek megelőzni több porckorong egyidejű károsodását. Emellett érdemes kerülni a gerincet túlzottan megterhelő tevékenységeket és a hirtelen mozdulatokat. Az ergonomikus munkahelyi környezet kialakítása és a megfelelő alvási pozíciók kiválasztása szintén hozzájárulhat a megelőzéshez. Az életmódbeli változtatások, mint például a dohányzás abbahagyása és az egészséges testsúly fenntartása, szintén segíthetnek csökkenteni a kialakulás kockázatát.

Egy személy hátfájásra utalva megmutatja az érintett területet, ahol digitálisan megjelölt gerincségmentek ábrázolják a polydiscopathia és discopathia hatásait. A kép szemlélteti a discopathia jelentőségét és fájdalmának lokalizációját a lumbális régióban, otthoni környezetben.

8. Gyógytorna és rehabilitáció

Az alsó hátat érintő polydiscopathia lumbalis esetében a célzott gyakorlatok segítenek erősíteni a gerinc körüli izmokat, javítani a testtartást és növelni a gerinc rugalmasságát. A rendszeres gyógytorna gyakorlatok csökkentik a fájdalmat, enyhítik a feszültséget és hozzájárulnak a mindennapi tevékenységek könnyebb elvégzéséhez, így támogatva a teljes felépülést.

A gyógytorna nem csak a polydiscopathia lumbalis esetében, hanem a discopathia kezelésében és rehabilitációjában is alapvető fontosságú. A célzott gyakorlatok segítenek a gerinc stabilizálásában, az izomerő növelésében és a fájdalom csökkentésében. A gyógytorna rendszeres végzése javítja a testtartást, növeli a mozgástartományt és segít megelőzni a további porckorong károsodást. 

Összefoglalva, a discopathia és polydiscopathia lumbalis kezelése és megelőzése komplex megközelítést igényel, amely magában foglalja a konzervatív és alternatív terápiák alkalmazását, valamint az életmódbeli változtatások bevezetését. Az orvosi és rehabilitációs csapatokkal való szoros együttműködés és a beteg aktív részvétele a kezelésben kulcsfontosságú a sikeres felépüléshez. A megelőzés és a korai felismerés jelentősége nem hangsúlyozható eléggé, mivel ezek a lépések alapvetően befolyásolják a hosszú távú egészséget és életminőséget.

További bejegyzések

Peppermint

To further boost the Shape Former tea blend’s energetic and refreshing effect, we added some peppermint in the blend as well! Not just for the taste, but because peppermint also helps digestion, gastric acid secretion, and it has an overall stomach strangthening effect. During digestion, peppermint stimulates our digestive ensymes, making them process more fats.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23489975/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/food.200390091

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100754/

Guarana

A Guarana egy brazíliai kúszónövény az Amazon völgyéből. Érett gyümölcse megközelítőleg a kávészemek méretének felel meg. Gazdag alkaloidákban, és katechinekben, koffeintartalma pedig 2 és 5 % között változik, ami jóval magasabb, mint a kávéé. Ezek miatt kiemelten jó zsírégető tulajdonságai vannak, így mindenképp helyet kapott az Alakformáló tea összetevői között. A guarana termését szüret után porrá őrlik, és többek között gyógyászati célokra is szokták használni.

Orvosi kutatások:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512008484

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612005717

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2912010/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28632199/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25338179/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996917306397

Gyömbér

A Gyömbér egy igazán hasznos növénye az emberiségnek! Közismert fertőtlenítő hatása mellett számos más jótékony hatása is van, többek között segít felvenni a harcot az elhízással, a cukorbetegséggel, illetve a keringési rendszer betegségeivel. Azért kevertük a gyömbért az Alakformáló teakeverékbe, mert segíthet abban, hogy tovább érezzük a telítettséget egy étkezés után, illetve a benne természetes úton megtalálható gingerol és shogaol vegyületek segítik az emésztést, és segítenek a vércukorszintünk stabilizálásában.  Segít megelőzni az elhízás által okozott szív és érrendszeri problémákat is. Egyes kutatások szerint szerepe van a zsírégetésben, a szénhidrátok megemésztésében, az inzulinkibocsátás szabályozásában, akadályozza a káros zsírlerakódások kialakulását az artériákban.

Orvosi kutatások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24615565/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/

Hibiszkusz

A Hibiszkusz finom íze mellett tele van antioxidánsokkal, melyek fontosak a szervezetünk számára. Csökkenti az alfa-amiláz enzim termelődését, így a szénhidrátok kevésbé épülnek be a testünkbe. Ezen kívül koleszterin és vérnyomáscsökkentő hatással is bír.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10879476/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/

Fahéj

A Fahéj segít csökkenteni a vér cukor és inzulinszintjét, illetve csökkenti a testsúlyt is. Ezen kívül gyorsítja az emésztést, fokozza a bélműködést, a gyomornedvek termelődését és az anyagcserét. Gazdag antioxidánsokban. Édeskés ízével pedig csökkenti a cukor utáni vágyakozásunkat.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30799194/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31800140/

Narancs

A Narancshéj egy jó kiegészítője a teának. Finom citrusos íz mellett erősíti a gyomrot, és a bélfájdalmakra is jó. Fokozza a gyomorsav elválasztást, görcscsillapító, idegnyugtató, vértisztító hatású.

Orvosi kutatások:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464609000383?via%3Dihub

https://pubs.rsc.org/az/content/articlelanding/2018/fo/c7fo02066j/unauth#!divAbstract

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814001376

Zöld tea

A Zöld tea a Camellia sinensis növény csak minimálisan fermentált leveleiből áll. Ezt a teát már évezredek óta isszák, sok esetben fogyás céljából is! Megtalálható benne a katechin nevű vegyület, ami egy igazi zsírbontó, sőt, még az új zsírsejtek képződését is megnehezíti! A szervezetünk a felbontott zsírokból energiát termel. A tealevelekben még koffein is található, így a fogyasztás mellett igen élénkítő hatással bír.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10584049/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20089791/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

Oolong tea

Tudományos kutatások is igazolták, hogy az Oolong tea valóban segítheti a zsírégetést. Az Oolong tea magas antioxidáns és flavionid tartalma miatt testünkbe kevesebb zsír épül be, és több zsír oxidálódik, ezért eredményes zsírégető. Kínában már évezredek óta hagyományosan használják fogyókúrák során. Fokozhatja a szellemi teljesítményt: Éberebbek leszünk tőle, és jobban tudunk koncentrálni is. Egy kutatás szerint a tea fogyasztása hosszabb távon felnőttek esetében javíthatja a kognitív funkciókat. Az ital a hosszútávú memória fejlesztésében is hatékony, mivel olyan anyagokat tartalmaz, melyek védik az idegeket, illetve az idegpályákat. Az Oolong tea rendszeres fogyasztása védi a szívet, és gátolja a keringési rendellenességek kialakulását is.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11694607/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/

Matcha tea

A Matcha tea egy speciális eljárással készült és feldolgozott ’szuper’ zöld tea, amely a Camelia sinensis növényből származik. A tealevelek leszedése előtt 20 nappal letakarják a teabokrot, hogy azt ne érje közvetlen napsütés. Az árnyékos környezetnek köszönhetően a tealevelek magasabb klorofilkoncentrációra tesznek szert, mivel napfény híján a levelek nem nőnek, de klorofill tartalom igen. Ezzel pedig növelik a levelek L-theanin és aminosav tartalmát. A leveleket szüret után nagyon finom porrá őrlik, hogy a lehető legjobban ki tudjuk áztatni belőle az összes jótékony hatóanyagot.

Megtalálható benne a katechin nevű vegyület, ami egy igazi zsírbontó, sőt, még az új zsírsejtek képződését is megnehezíti! A szervezetünk a felbontott zsírokból energiát termel, illetve a tealevelekben koffein is található, így a fogyasztás mellett élénkítő hatású! Igen magas az antioxidáns tartalma, agyműködést serkentő hatása van, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és a szívműködést is segíti. A Matcha tea sokkal hatékonyabb, mint egy átlagos filteres zöld tea, mivel a leveleiben a jótékony összetevők sokkal nagyobb arányban vannak jelen. A kávéval ellentétben a tea energiája fokozatosan szabadul fel 4-6 óra alatt. A Japánok csak különleges alkalmak esetén fogyasztják, ahol a helyi hagyományok szerint az italt egy speciális keverő segítségével felhabosítva szolgálják fel. Az átlagos zöld teával ellentétben a matchát elkészítése során nem szűrik le, hiszen így sokkal több esszenciális anyag jut a szervezetünkbe. A matcha előállítása eléggé összetett folyamat, a termése pedig arányaiban kevés. Az eredeti japán matcha nem tömegtermék és viszonylag drága. A magas fokozatú matcha tea színe élénkzöld, enyhén kékes, különösen finomra őrölt és az illata is csodás.

 Az Alakformáló Teát matcha tartalma miatt szintén keverve ajánljuk fogyasztani, hogy minél több jótékony anyag kioldódjon az alapanyagokból. Mivel nagyon finom por állagú, a teás csészénk alján összegyűlhet. Ez a port nyugodtan megihatjuk, mivel az maga a matcha!

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

Mate tea

A Mate tea a Dél-Amerikában őshonos Yerba Mate fa szárított leveleiből és száracskáiból áll. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, segíti a zsírsejtek lebontását, és segíti az emésztést is! A mate tea fogyasztása során szervezetünk több zsírt és szénhidrátot dolgoz fel energiává, így ennek, és a természetes koffeintartalmának hála a fogyasztó hatás mellett igen jó élénkítő hatással bír és egyben nagymértékű méregtelenítő is.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18034743/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190939/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10589441/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26408319/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15894431/

Cayenne bors

A Cayenne borsban található kapszaicin enyhíti az éhségérzetet és fokozza az anyagcserét, így nemcsak kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, de több energiát égetünk is el. Stabilizálja az emésztést, ezzel megszünteti a felszívódási problémákból adódó túlzott étvágyat.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24630935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14649970/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2954444/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21093467/

Orange peel

Orange peel is a really great addition to the tea blend. It has a nice citrus flavor, while having some beneficial effects. It strengthens the stomach, and it is good for intestinal pains as well. It boosts gastric acid secretion, reduces stomach cramps. Orange peel also has a nerve soothing and blood cleaning effect.

Medical research:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464609000383?via%3Dihub

https://pubs.rsc.org/az/content/articlelanding/2018/fo/c7fo02066j/unauth#!divAbstract

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814001376

Oolong tea

Scientific research proves, that Oolong tea may actually help us burning fat. The Oolong tea is high in antioxidants, which is why less fat is built into our body, and also more fat is oxidized, making the tea an effective fat burner. In Chine, people have been using it for losing weight for several thousands of years. It can also increase our intellectual performance: It makes us more energetic, and helps us concentrate. Research suggests that the tea helps adults’ cognitive functions if consumed on the long term. Its’ beverage may help us strengthen our long term memory as well, since it has nerve protecting substances. Also, drinking Oolong tea on the long term, can protect the heart, and inhibits the formation of any circulatory disorders.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11694607/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366839/

Matcha tea

The Matcha tea is basically a ’super’ green tea, made through a special process, from the Camelia sinensis plant. Before they harvest the tea leaves, farmers cover the plants, so that they won’t be in direct sunlight. Due to the shadowy environment, tea leaves will have a much higher clorofill concentration, since leaves won’t grow due to the lack of sunlight, but the clorofill levels will. This way, the amino-acid and the L-theanin content of the leaves is increased. After the harvest, the leaves are ground into really fine powder, so that we can soak out all its’ beneficial substances.

The tea leaves naturally contain the substance called ’catechin’, which is a great fat burner. It even inhibits the development of new fat cells in our body! From the broken down fats, our body produces energy. The tea leaves also contain a decent percentage of caffeine as well, so consuming the tea has an energetic effect on us as well. Due to its’ fairly large antioxidant content, it boosts brain activity, lessens the chance of developing cancer, and also helps heart functions. The Matcha tea is more effective than a standard filtered green tea, since its’ leaves contain much higher rates of beneficial substances. Unlike coffee, the energy of the tea is gradually released within 4-6 hours. Japanese people consume the tea on special occassions, where, according to their customs, they serve it using a special mixer tool to make the tea foamy. Unlike the average green tea, they don’t filter it during preparation, because we can get a lot more essential substances in our body this way. Farming Matcha tea is a complex process, and the yield is fairly low. The original japenese Matcha is not a mass product, and relatively expensive. Good Matcha tea is bright green, a little bit blueish, and ground to a really fine powder. It also has a wonderful smell.

We advise consuming the Sape Former tea blend mixed until it foams a little, due to the tea’s Matcha content, so the tea would contain more beneficial substances. Since Matcha is a really fine powder, it can accumulate on the bottom of our teacup. We can drink this powder of course, since that powder is the Matcha itself!

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

Mate tea

The Mate tea is made from the leaves of the Yerba Mate tree’s dried leaves and little stems, which is native to South-America. It is abundant in antioxidants, helps our body break down fat cells, and also helps our digestive system! Consuming Mate tea helps us break down more fat and carbohydrates to energy, and also it has a natural caffeine content, making the tea a really good energy booster besides the weight reducing effect. The tea is also really good for detoxication.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18034743/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190939/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10589441/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26408319/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15894431/

Green tea

The Green tea is composed of the minially fermented leaves of the Camelia sinensis plant. People have been drinking Green tea for thousands of years, some times for the purpose of losing weight! It has the substance called ’catechin’, which is a really great fat burner. It also inhibits the development of new fat cells! The body produces energy from broken down fats. The tea leaves also have a natural caffeine content, so consuming the tea has an energetic effect on us.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10584049/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20089791/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/

Guarana

Guarana is a plant native to Amazon, mainly Brazil. Its’ ripened fruit is approximately the size of a coffee bean. It is rich in alkaloids and catechins. Its’ caffeine content is around 2-5%, which is far higher than the caffeine content of coffee. This is why Guarana has particularly good fat burner capabilities, so it was an obvious choice to include it as an ingredient in the Shape Former tea blend. After the harvest, the fruit of the plant is ground to powder, and it is usually used for medical purposes.

Medical research:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512008484

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612005717

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2912010/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28632199/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25338179/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996917306397

Ginger

Ginger is a really useful plant for humanity! Besides its’ widely known sanitizing effect, it has a lot more beneficial effects. For example, it can help us fight obesity, diabetes, and illnesses of the circulatory system. We put ginger in the Shape Former tea blend in order to make us feel saturated longer after a meal. Also, its’ natural gingerol and shoagol content can help us in digestion, and can stabilize our blood sugar levels. Ginger helps us prevent the conditions of the heart and the circulatory system caused by obesity. Research also suggests that it has a role in fat burning, digestion of carbohydrates, and the regulation of the release of insulin. It also prevents harmful fat depositions in arteries.

Medical research:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24615565/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/

Cayenne pepper

The substance called ’capsaicin’, found in Cayenne pepper helps us feel less hungry, and also boosts metabolism. This way, we have less calory intake, and we burn more energy at the same time! Cayenne pepper also helps stabilize digestion, reducing the appetite originating from absorption problems in the digestive system.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24630935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14649970/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2954444/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21093467/

Hibiscus

Besides the really great taste, Hibiscus is abundant in antioxidants, which are important substitutes for our body. It reduces the production of the alpha-amylase ensyme, reducing the carbohydrates built into the body. Also, it has a cholesterol and blood pressure reducing effect.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10879476/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/

Cinnamon

Cinnamon has a body weight, blood sugar and insuline reducing effect. It speeds up digestion, boosts intestinal functions, the production of gastric juices, and metabolism. It is rich in antioxidants. With its’ sweetish taste, it reduces our craving for sugar.

Medical research:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30799194/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31800140/

Borsmenta

A teánk élénkítő hatását megdobtuk egy kis frissítő Borsmenta ízzel is! De nem csak az íz miatt, hanem mert a borsmenta segíti az emésztést és a gyomornedv elválasztást, illetve általános gyomor erőstő hatása is van. Emésztés során stimulálja az emésztőenzimjeinket, amik így több zsírt dolgoznak fel.

Orvosi kutatások:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23489975/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/food.200390091

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100754/